یک آژانس خبری چینی به نام پست عصر شانگهای یک روزنامه نگار با تجربه را برای وارد شدن به کارخانهی Foxconn در Tai Yuan اعزام کرد تا به عنوان یک کارگر جدید به گزارشگری بپردازد. مأموریت این خبر نگار این بود که به بررسی شرایط تولید آیفون ۵ بپردازد، چیزی که داغترین خبر در شب گذشته بود و احتمالاً خیلی از شما عزیزان اخبار کنفرانس اپل را به صورت زنده در وبلاگهای مختلف اینترنتی دنبال میکردید. ولی در اکوگیک، شاهد معرفی آیفون ۵ نخواهید بود. با توجه به اینکه اکوگیک به منظور رسیدن به سیارهای سبزتر، با تولید بیش از حد و به مخاطره افتادن منابع طبیعی و انسانی مخالف است، در اینجا شاهد برخی جنبههای دیگر از مسائل تولید و شرایط سخت کارکنان Foxconn خواهید بود.
روزنامهنگار مذکور، تجربهی خود را طی ده روز کاری در این کارخانه ثبت کرد و گزارشی را برای فاش کردن داستان تولید آیفون ۵ در کارخانهی Foxconn ارائه داد. کارخانهی Foxconn به خاطر اعتصاب کارگرهایش در ماه مارچ معروف شده است. پس از آن، این کارخانه به خاطر سفارش تولید قطعات آیفون ۵، نیاز فوری به استخدام ۲۰,۰۰۰ کارگر بیشتر داشت که این موضوع در برخی منابع خبری منتشر شد. این کارخانه باید امکان تولید ۵۷ میلیون آیفون در سال را فراهم میکرد. ترجمهی (انگلیسی) گزارش کامل این ده روز را میتوانید در این لینک مطالعه فرمایید، ولی در اینجا به اختصار در مورد آن خواهید خواند.
گزارشگر گمنامی که وارد کارخانهی Foxconn گزارش داده است از ۱۰ روز اول، ۷ روز صرف آموزش و ۳ روز دیگر، صرف مونتاژ صفحات پشت آیفون ۵ شد. این گزارشگر همچنین در گزارشهای خود به تجربیاتی از جمله خوابگاه، راهرو و اتاقها که با آشغال، سوسک و خط بی پایان از صفحات پشت آیفون پر شدهاند اشاره میکند.
در ادامه، شاهد برخی از صحبتهای این گزارشگر خواهید بود:
[divider scroll_text=””]
در روز اول نیاز داشتم تا پرسشنامهای در مورد سلامت روانی را پر کنم که شامل سؤالاتی از قبیل «آیا تاکنون به شما حس بیهوشی مغزی دست داده است؟» بود. شب اولی که در خوابگاه آنجا خوابیم، مانند یک کابوس بود. در راهرو، بوی آشغال یک چیز معمولی و رایج است. وقتی جا رختی خود را باز کردم، چند سوسک از درون آن بیرون آمده و متواری شدند.
روز دوم، وقتی مشغول خوردن صبحانه در سالن غذاخوری بودم ناگهان صدای فریاد آمد: «انتظار نداشته باشید که اضافه کار کنم!» پس از آن، همان شخصی که اینگونه فریاد کشید، اینگونه زمزمه کرد که قبل از ترک آنجا، تخت خوابش را در خوابگاه خواهد شکست. شاید به خاطر چنین مسائلی یک سوراخ بزرگ روی تخت چوبی من ایجاد شده بود! دقیقاً پس از صبحانه، از ما خواسته شد تا قرارداد را امضا کنیم. یکی از موارد مهمی که کارگران با امضای خود میپذیرند، «اثرات مضر که حین مراحل تولید ممکن است بر روی کارگران اثر بگذارد» است.
روز سوم تا ششم، مراحل آموزش ادامه پیدا کرد. تنها چیزی که باید انجام دهید، اطاعت کردن است. در طی آموزش، کارگران آموزش داده میشوند که «ممکن است در مقابل انتظارات و رفتار ما احساس راحتی نکنید، ولی بهتر است با آن کنار بیایید!». در این مراحل، یک فیلم آموزشی از کارخانه برای ما پخش شد که در آن مراسم، یکی از کارکنان از مدیر، در مورد خودکشیها سؤال کرد ولی از بحث کردن در مورد آن به قدر کافی، خودداری کردند.
قبل از شروع به کار تب کردم و سردرد شدیدی گرفتم و درخواست ملاقات با دکتر کارخانه را کردم. این کارخانه فقط یک دکتر دارد که مریضها را در گروههای ۴ تا ۵ نفره ویزیت میکند. وقتی از یکی از پرستاران پرسیدم چگونه میتواند هزینهی معاینه پزشکی را پرداخت کنم با بی ادبی به من پاسخ داد: «برو از رئیست بپرس!»
و بالاخره روز هشتم تا دهم، وارد عملیات مونتاژ آیفون ۵ شدم. وقتی به ورودی قسمت تولید رسیدم، چنین هشداری به چشم میخورد : «منطقهی امنیتی». در این قسمت، حتی اگر یک کابل USB را با خود به بیرون حمل میکردیم، اخراج میشدیم. پس از اینکه همگی وارد شدیم، سرپرست ما در مورد آیفون ۵ مواردی را توضیح داد و گفت: «این صفحهی پشت آیفون ۵ جدید است که شما مفتخر به تولید آن هستید.»
شدت کار در این کارخانه به حدی است که ۳۶,۰۰۰ صفحهی پشت آیفون ۵ در یک نصف روز تولید میشوند.
[divider scroll_text=””]
این گزارش مختصری از شرایط کار در شرکت Foxconn بود. هرچند به صحت تمام حرفهای گزارشگر اعتماد کامل نداریم ولی همچنان اینطور حس میکنیم که طرفداران پر و پا قرص اپل که پس از مدتی آیفون ۵ را با افتخار در دستشان خواهند گرفت، باید از سختکوشی چینیها قدردانی کنند، مخصوصاً اینکه آنها برای دو ساعت اضافه کاری در هر روز فقط ۴ دلار اضافه حقوق دریافت میکردند تا آیفون ۵ در زمان مقرر و طبق خواستهی اپل تولید شود.
کمپانی که فقط و فقط محصولات خودش را میبینه و البته الان ۲سالی هم هست که گوشی موبایلش به هیچ وجه در قسمت سخت افزاری دربرابر بزرگان دنیای اندروید حرفی برای گفتن نداره لیاقت چنین جایگاهی را نداره. البته مطمئنا به مرور اپل تو سراشیبی سقوط خواهد افتاد (اگه سیاست های کنونی خودش را حفظ کنه و تغییر رویه نده)ا
hiss.
البته این موضوع هنوز صحت کامل رو نداره … اما اپل در خیلی موارد کوتاهی کرده، جای بسی تاسف داره!
واقعا حیف این همه نیروی انسانی!
یه سوال برام پیش اومد! آمریکا مخ داره، ما هم مخ داریم! چرا اون میتونه محصولاتش را توی Foxconn و با کارگرهای چینی و حقوق ناچیز تولید کنه، ولی ما نمیتونیم همچین کاری را بکنیم؟!!!
ehtemalan ona bishtar az mokhesh estefade mikonand ta ma
۴ دلار برای ۲ ساعت اضافه کاری! یعنی ساعتی ۲ دلار که میشه ۶۰۰۰ تومان. اضافه کاری من با مدرک مهندسی تو یه اداره دولتی ساعتی ۳۱۷۸ تومان است!