علوم الکترونیکی روز به روز در حال پیشرفت میباشند و در عین حال که سایز گجتها کوچکتر میشود، کارایی آنها افزایش پیدا میکند. به واسطهی این پیشرفت، دنیای تکنولوژیهای سبز نیز روز به روز در حال رشد میباشد. در طول چند سال اخیر شاهد رونمایی از سنسورهای زیست محیطی بسیاری بودهایم. از بین این سنسورها، آنهایی که به صورت پرتابل (همراه) و شخصی بودهاند و همچنین آنهایی که با سایز مناسب و قابلیت جای گیری در جیب یا نصب روی مچ دست، کیفیت هوا و آب را به کاربر اطلاع میدهند، از اهمیت بیشتری برخوردار میباشند.
با کوچکتر شدن سنسورها و همچنین تجهیز آنها به امکاناتی مانند بلوتوث یا وای-فای، میتوان آنها را یکی از لوازم مهم و اساسی در تعیین کیفیت و دقت اطلاعات زیست محیطی در زندگی روزمره به حساب آورد. سنسورهای زیست محیطی که با کوشی تلفن همراه استفاده میشوند، دارای پتانسیل تغییر شیوهی جمعآوری، تحلیل و پردازش اطلاعات میباشند. شاید به زودی شاهد این باشیم که هر فرد یک یا چند سنسور همراه خود حمل کند تا اطلاعات لحظهای از محیط اطراف را جمع آوری و برای مواردی مانند پزشکی مورد تحلیل و پردازش قرار دهد؛ اطلاعاتی مانند میزان دما, NO2 و ذرات معلق در هوا و حتی میزان مواد شیمیایی سمی.
اطلاع از اینکه دقیقاً در چه زمانی، هوای چه مکانهایی آلوده است، نه تنها برای بیماران مبتلا به آسم مهم میباشد، بلکه برای محققان نیز بسیار حائز اهمیت است زیرا این اطلاعات، تصویر بهتری از مکانی که در حال شکلگیری هوای آلوده است را در اختیار محققان قرار میدهد و از این طریق، آنها میتوانند تعابیری را برای بهبود موقعیت اتخاذ نمایند.
حالا که به اهمیت این موضوع پی بردید، پس تا آخر این مطلب اکوگیک را دنبال کنید زیرا قصد دارد به بررسی اجمالی ۹ سنسور زیست محیطی برتر بپردازد.
۱- AirBot
ایروبوت یک “ربات حاوی ذرات” میباشد که توسط دانشگاه Carnegie Mellon توسعه داده شده است. این ربات، آلودگیهای هوابرد که میتوانند منجر به مشکلات تنفسی مانند آسم شوند را شناسایی میکند. سایز این گجت به اندازهای است که در جیب جا شود (مانند گوشی GLX ) بنابراین، کاربران میتوانند آن را هرکجا که میخواهند ببرند و ذراتی که مشکلات تنفسی ایجاد میکنند را شناسایی کنند. شش نمونهی اولیه از این سنسور ساخته شده است و آزمایشگاه سازندهاش قصد دارد آن را با قیمت ۹۹ دلار به تولید انبوه برساند.
۲- WaterBot
این نیز کاری است از محققان دانشگاه Carnegie Mellon که کیفیت آب را تست میکند. یک طرف آن داخل منبع آب مورد نظر فرو میرود و سپس، از طریق ماژول زیگبی شروع به آپلود اطلاعات در اینترنت میکند، بنابراین هر شخصی که در نزدیکی آن منبع آب زندگی میکند میتواند به ملاحظهی اطلاعات بپردازد و در صورت آلوده بودن آب، از مصرف آن خودداری کند. به گفتهی وبسایت واتربوت، اطلاعات با فرکانس بالایی جمعآوری میشود و امکان تشخیص وقایعی وجود دارد که شاید قابل تشخیص برای سنسورهای دیگر نباشند.
۳- Sensordrone
این سنسور، وسیلهای است که میتواند بسیاری از مقادیر محیط اطراف شما از جمله گاز، دما و رطوبت را سنجش کند و همچنین قابلیت همگامسازی با گوشی تلفن همراه شما را دارد. کاربر باید برای سنجش هر چیز، اپلیکیشن مربوطهی خود را استفاده کند ولی بدون ایجاد تنظیمات جدید یا تغییر آنها. تنها لازم است آیفون خود را با این وسیله همگام کنید و اطلاعات مورد نیاز خود را انتخاب کنید.
۴- مانیتور زیست محیطی Lapka
این گجت سبز قبلاً توسط اکوگیک معرفی شده است. Lapka مجموعهای از ۴ سنسور مستقل است که وقتی با یک آیفون و اپلیکیشن خود دست به یکی میکنند، اطلاعاتی را مانند میزان تشعشعات محیط، میدان الکترومغناطیسی (EMF)، رطوبت هوا و ارگانیک بودن یا نبود غذا را ارائه میدهد. اشخاص دستاندرکار در ساخت Lapka، آن را “مانیتور شخصی زیست محیطی” نامیدهاند. اگر Lapka قادر به انجام کارهایی باشد که آنها ادعا میکنند، میتوان گفت واقعاً لایق این اوصاف میباشد. این سنسورها از طریق جَک هدفون به آیفون متصل میشوند و اندازهگیری انجام شده را از طریق اپلیکیشن رایگان خود نمایش میدهند. اپلیکیشن Lapka، اطلاعات را به صورت کاملاً قابل فهم به کاربر نمایش میدهد. اطلاعات بیشتر دربارهی این سنسورها را میتوانید در اکوگیک مطالعه فرمایید.
۵- Sendaris
این در واقع سنسوری است که روی مچ کاربر بسته میشود و اندازهگیریهای لحظهای از کیفیت هوای اطراف را در اختیارتان قرار میدهد. این سنسور مجهز به بلوتوث است و از طریق آن میتواند اطلاعات را به موبایل ارسال کند. تحقیقات نشان داده است که کاربران، به گجتهایی مانند این سنسور که روی مچ نصب میشود، بیشتر علاقمند میباشند. شاید روزی فرا رسد که چنین چیزی در دسته گجتهای مُد جامعه قرار گیرد.
۶- تخممرغ کیفیت هوا
یکی دیگر از تکنولوژیهای سبز که نسبتاً معروف شده است، تخم مرغ کیفیت هوا میباشد. این، چیزی نیست که بتوان آن را روی مچ نصب کرد یا در جیب قرار داد و قابل استفاده در منزل میباشد. این سنسور زیست محیطی، اطلاعات مربوط به گازهای NO2 و CO را از مکانی که در آن قرار گرفته، با دقت بسیاری جمعآوری میکند. این وسیله شامل یک سیستم سنجش است که روی دیوار خارج از منزل نصب میگردد و به طور بیسیم با دستگاه تخم مرغی شکلی که در واقع ایستگاه پایه محسوب میشود ارتباط برقرار میکند. دستگاه تخممرغی شکل نیز با airqualityegg.com ارتباط برقرار کرده و اطلاعات جمعآوری شده را برای آن میفرستد تا دیگر اشخاص نیز بتوانند از اطلاعات هوای آن منطقه مطلع گردند.
۷- سنسور نویز الکترونیکی
این، تکنولوژیای است که هنوز قابل دسترس نیست ولی پتانسیل زیادی برای استفاده در زمینهی محیط زیست، سلامتی انسان و امنیت ملی دارد. «نویز الکترونیکی» که در واقع یک وسیلهی چند سنسوره است، توسط دانشگاه کالیفرنیا توسعه داده شده و قادر است مقادیر کم مواد شیمیایی هوابرد خطرناک شبیه آفتکشها، آلایندههای احتراق، نشتیهای گاز و عوامل شیمیایی را تشخیص دهد. امکانات بلوتوث و وای-فای نیز برای این دستگاه در نظر گرفته شده تا به طور اتوماتیک، فایلها را آپلود کند و یا با دیتابیسهای دیگر همگامسازی شود. توسعهدهندگان این سنسور در حال کار کردن بر روی آن هستند تا آن را در سایز یک ناخن انگشت بسازند. سازندگان آن همچنین انتظار دارند که دستگاه در سه پلتفرم مورد استفاده قرار گیرد: دستگاه قابل دستگیری، قابل پوشیدن و قابل استفاده با گوشی تلفن همراه.
۸-PressureNet
PressureNet یک اپلیکیشن مبنی بر آندروید است که فشار اتمسفر را اندازهگیری و اطلاعات را برای محققانی فراهم میکند که قصد دارند بدانند چه اتفاقاتی برای آب و هوا در حال رخ دادن است. این اپلیکیشن از سنسورهای اتمسفری استفاده میکند که در بسیاری از گوشیهای تلفن همراه وجود دارد. کاربران از این که چه اطلاعاتی در حال جمعآوری است، مطلع میشوند. اطلاعات، به یک وبسایت منتقل میشوند امکان پیشبینی بهتر آب و هوا را فراهم میکنند.
۹- Broadcom Microchip
این میکروچیپ بسیار دقیق که برای اسمارتفون ساخته شده، مزیت بسیاری از سنسورهایی که با گوشیهای تلفن همراه استفاده میشوند را به طور یکجا دارد. این میکروچیپ بسیار مورد علاقهی کمپانیهایی است که میخواهند اطلاعاتی در مورد مشتریان خود داشته باشند ولی به طور بالقوه، کاربردهای بسیاری در رابطه با محیط زیست دارد. این چیپ میتواند اطلاعاتی از تمام ماهوارههای ناوبری، برجهای مخابراتی و نواحی مجهز به وای فای در دنیا و همچنین ورودیهایی مانند ژیروسکوپ، شتابسنج، شمارشگر پلهای، آلتیمترها و سنسورهای فشار سنج جمعآوری کند؛ تمام اطلاعاتی که محققان ممکن است برای تعیین دقیق آلودگی مدیا و دیگر شاخههای زیست محیطی نیاز داشته باشند.
درج دیدگاه