Clever-refrigerator-uses-waste-heat-clay-to-preserve-veggies-ecogeek-01

      شاید غافلگیرکننده به نظر برسد، ولی بهترین مکان برای نگهداری میوه­جات تازه و سبزیجات شاید واقعا بیرون یخچال باشد، یعنی جایی که طعم بهتر، ماندگاری بیشتر و از لحاظ مصرف برق هزینه­ی کمتری دارند. پیشتر ما موارد و نکاتی با فناوری پایین را برای چگونگی انجام این کار پوشش داده­ایم، و اکنون فابیو مولیناس طراح صنعتی اهل اسپانیا، این روش دارای فناوری پایین را بیشتر با ترکیبی از گرمای تلف­شده­ی حاصل از یخچال معمولی و سنت دیرینه­ی استفاده از سفال برای خنک نگه­داشتن مواد فاسدشدنی با هم درآمیخته است.

Clever-refrigerator-uses-waste-heat-clay-to-preserve-veggies-ecogeek-02

      تصور می­شود این دستگاه همچون یک موجود زنده­ی مبدل گرما باشد و طرح آن شامل ظروف سفالی گردی می­شود که روی یخچالی کوچک قرار گرفته­اند. طرح هوشمندانه­ی دوجداره­ی ظروف بدین معنی است که با آب پر می­شوند و به دلیل گرمای تلف­شده­ای که یخچال تولید می­کند، کم­کم تبخیر می­شود، فرآیندی که دمای داخلی ظروف را هم کاهش می­دهد و طبیعتا محتویات آن را نیز خنک نگه می­دارد.

      در این طرح که برنده­ی جایزه­ی دایسون شده، تصفیه­ی خوبی نیز انجام می­گیرد. همانطور که ویژگی چرخش باعث دسترسی آسانتر به ظروف می­شود، در پس تفاوتی هم که بین ظروف وجود دارد، فکری نهفته است.

Clever-refrigerator-uses-waste-heat-clay-to-preserve-veggies-ecogeek-03

      مولیناس در این باره می­گوید: سه ظرف به شکلی قرار می­گیرند که گرما تاثیر متفاوتی بر آنها دارد، طوری­که هر یک دمای داخلی مشخصی پیدا می­کنند. دو ظرف سرد در پشت قرار می­گیرند، در حالی که ظرف خنک در جلو قرار دارد. ظرفی هم که خشک و سرد است، جدار داخلی­اش از فلز ساخته شده، به این ترتیب سبزیجات در آن سرد می­مانند، البته نه تحت تاثیر رطوبت. همه­ی ظروف دهانه­هایی به سمت بیرون دارند تا باعث ایجاد جریان هوا شود، و به کمک صفحه­ی چرخانی که در بالای یخچال قرار دارد، کاملا در دسترس افراد قرار دارد.

Clever-refrigerator-uses-waste-heat-clay-to-preserve-veggies-ecogeek-04

      تجربه­ی این ترفند قدیمی که برای هزاران سال قبل از ظهور ابزار و مواد سردکننده استفاده می­شده، بسیار جالب است. اما به راستی کدام یک از این روش­های امروزی انرژی تلف­شده را مانند موردی که در دستگاه جدید ما تولید شده به سهولت تغییر می­دهد. بهتر از همه، یادگیری روش کنسرو کردن و نگهداری از حبوبات است. به نظر مولیناس در این مسئله یک نکته­ی مهم آموزشی وجود دارد و امروزه هر شخصی دانش لازم در مورد نیاز به سبزیجات و نگهداری آنها با روشی طبیعی­تر را دارد.

Clever-refrigerator-uses-waste-heat-clay-to-preserve-veggies-ecogeek-05

منبع: Fabio Molinas’ Website